Događanja   >   Glazbena događanja   >   Maestro Ennio Morricone    >

Maestro Ennio Morricone

 
Ennio Morricone stiže u Zagreb s presjekom svojih najvećih ostvarenja u sklopu turneje My Life in Music (50 Years of Music – World Tour)
 
Pedeset godina u glazbi je dugo, a upravo takav dugovječni genij s tolikim glazbenim stažom, prepoznatljiv svim generacijama, legendarni kompozitor Ennio Morricone, stiže u Arenu Zagreb 11. travnja 2015. godine. Slavni dirigent posjetit će nas u sklopu svoje turneje My Life in Music (50 Years of Music – World Tour), a prestižni događaj zamišljen je kao spektakl s više od 200 glazbenika na sceni predvođenih maestrom.
 
Ennio Morricone najznačajniji je kompozitor 20. stoljeća i najagilniji stvaratelj filmske glazbe, na našim prostorima možda i najpoznatiji po suradnji sa Sergijom Leoneom na 'špageti' vesternima, što potvrđuje i I IMDb, gdje navode kako su njih dvojica toliko puta radili skupa da je suradnja s Morriconeom postala Leoneov zaštitni znak.
Da se radi o najvećem skladatelju filmske glazbe današnjice, potvrđuje i to što je Morricone  dobitnik Oscara za životno dijelo (2007.), osvajač Grammyja, pet nagrada BAFTA te tri Zlatna globusa.
Za Oscara je nominiran pet puta, što može zahvaliti glazbi koju je skladao za čak 500-injak filmova, uključujući one najpoznatije, vesterne 'Za dolar više', 'Dobar, loš, zao' („filmska“ http://tinyurl.com/73a6xs6  i „orkestralna“ verzija http://tinyurl.com/map2g8 ) te novije naslove poput 'Nedodirljivih' ili suradnja s Martinom Scorseseom i Quentinom Tarantinom na 'Kill Bill' i 'Django Unchained'.
 
Rođen je 10. studenog 1928. godine u Rimu, a kao tajnu svog uspjeha navodi to što ga se ne povezuje isključivo ni s jednim pravcem.
"Volim se mijenjati, tako da nema opasnosti da ljudima dosadim. Uživam u svim vrstama filmova, pa tako iako se ne smatram ljubiteljem horora, volim djela Darija Argentoa i Johna Carpentera", hvali maestro nesebično i druge filmske velikane.
Osim rada na špageti vesternima, za što će njegovo ime zauvijek biti sinonim,  Morricone je doprinijeo velikom nizu drugih filmskih žanrova, od komedije, drame, trilera, horora, romansa, pa do umjetničkih i eksploatacijskih filmova. To ga čini jednim od najraznovrsnijih i najsvestranijih umjetnika na svijetu.
 
Morricone je počeo studirati glazbu na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu u dobi od 12 godina. Dok ga njegov tutori potiču da se koncentrira na komponiranje, mladi Ennio uzdržava se svirajući trubu u jazz bandovima, a kasnije, nakon diplome na konzervatoriju, radi na talijanskoj nacionalnoj radijskoj mreži. Nakon ovoga, puno je jasnije i zašto su njegov prepoznatljiv zvuk upravo truba te klasična gitara, koje obilato koristi u svojim skladbama.
Nakon jazza i radija, filmovima se okreće u ranim 60-ima, pa iako je surađivao i s drugim redateljima, međunarodnu pažnju Morricone počinje privlačiti suradnjom s Leoneom.
Godine ga nisu nimalo usporile, što primjećuju i na iTunesu.
Čak štoviše, osamdesete, devedesete, 2000-e samo su nastavak njegovog komercijalnog uspjeha i općenarodnog priznanja. Radi i dalje s vrhunskim redateljima poput Pedra Almodovara, Briana DePalme, Romana Polanskog, Mikea Nicholsa, Olivera Stonea ili Barryja Levinsona.
 
Morriconeov dolazak u Zagreb bit će kulturni i društveni događaj s obzirom na maestrov doprinos glazbi i filmu i činjenicu da se radi o najplodonosnijem autoru u povijesti filmske glazbe koji će pred hrvatskom publikom izvesti svoja najveća djela iz karijere koja se proteže kroz pola stoljeća.
 
VAŽNO!
Popust na ulaznice do 16. prosinca
 
Ulaznice su u prodaji od utorka, 4. studenog 2014., najkasnije od srijede 5. studenog od 12 sati na svim prodajnim mjestima Eventima i na www.eventim.hr.
Svi koji požure imaju 15 posto popusta na ulaznice zaključno do 16. prosinca 2014.
 
 
Službene fotografije su na ovoj adresi: http://1drv.ms/1ESEK3v
 
Za detaljnije informacije obratite nam se na:
 
Odnosi s medijima
press@gigart.hr
 
GigArt
Tel. 01 6311140
Av. Marina Držića 4
10000 Zagreb